Tijdens een Numaga lezing in 1984, gegeven door Ab Uijen over het bombardement van 22 februari ‘44, werden Polygoonbeelden van het bombardement getoond. Dit was de aanleiding voor het oprichten van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld.
David Mulder en Nol Smits, die toen in de zaal zaten en Ab Uijen zijn de initiatiefnemers van onze stichting. Dit jaar viert de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld haar veertig jaar bestaan. Dat gaan we vieren. Op dinsdag 2 april zullen de jaarlijkse filmvoorstellingen plaatsvinden in de grote zaal van Concertgebouw De Vereeniging, ’s middags om 14.00 uur en ’s avonds om 20.00 uur.
Het belooft een bijzondere voorstelling te worden. Door donateurs aangevraagde filmfragmenten worden gecombineerd met de pareltjes uit de collectie van SNBiB. We verklappen niet alles, maar in ieder geval kunt u beelden van zeepkisten en zeppelins, muziek en markten, de Goffert en Dobbelman in de gevarieerde jubileumvoorstelling verwachten. En natuurlijk zult u daarin ook bekende Nijmegenaren tegenkomen.

Onze donateurs hebben recht op twee gratis kaartjes. Zij kunnen deze vanaf maandag 11 maart komen ophalen in het Infocentrum WO2 in de Lindenberg, Ridderstraat 27 Nijmegen.

Kaarten á € 12,00 zijn vanaf maandag 18 maart te koop bij het Infocentrum WO2 in de Lindenberg, Ridderstraat 27 Nijmegen en via de site:
https://www.stadsschouwburgendevereeniging.nl/programma?start=2024-04-02&end=#anchorFilters
(dan met € 1,25 administratiekosten extra)
Komt u in de rolstoel, dan hoort de stichting dat graag van u zodat wij in de zaal een plaats voor u kunnen reserveren. Scootmobielen mogen helaas niet in de zaal geplaatst worden.

In oktober viert de Radboud Universiteit haar eeuwfeest. In die maand is er een uitgebreid feestprogramma opgesteld. Een onderdeel daarvan zijn drie filmvoorstellingen op donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober a.s. Ze worden verzorgd door de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld, de stichting die bewegende beelden van het oude Nijmegen en omgeving verzamelt en vertoont. SNBIB vertoont dan een filmprogramma over de honderdjarige universiteit. Het programma bestaat uit films afkomstig uit haar eigen archief, aangevuld met materiaal van (oud-)medewerkers van de universiteit, het universiteitsarchief en het Katholiek Documentatie Centrum.

Het programma is niet alleen interessant voor direct betrokkenen bij de universiteit, maar ook voor anderen. Veel Nijmegenaren kennen immers oude en nieuwe universiteitsgebouwen van de buitenkant of hebben binnen wel eens een bezoek gebracht aan de aula van de universiteit of de faculteit tandheelkunde. Misschien zijn ze wel eens geconfronteerd met onderzoekende, feestvierende, sportende of demonstrerende studenten, hebben studenten op kamers of in de buurt wonend gehad.

De voorstellingen zijn op donderdag 19 oktober 20.30 – 21.45 uur, vrijdag 20 oktober 19.00 – 20.15 uur en zaterdag 21 oktober 15.00 – 16.15 uur. Ze worden vertoond in zaal 1 van het Collegezalencomplex, Mercatorpad 1, 6525 HS Nijmegen.
De toegang is gratis. U kunt zich aanmelden via www.ru.nl/services/aanmelden-voor-radboud-art-science De zaal heeft 425 plaatsen.

Op maandag 3 april kunnen liefhebbers van filmbeelden van het oude Nijmegen hun hart weer ophalen.

Ook dit jaar hebben de vrijwilligers van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld weer een aantrekkelijke en gevarieerde voorstelling in elkaar gezet. Historische beelden van de dit jaar honderd jaar bestaande Radboud universiteit zijn gecombineerd met die van belangrijke gebeurtenissen in de stad in dezelfde periode.

Zo kunt u In de voorstelling Honderd jaar universiteit, honderd jaar stad fraaie herkenbare stadsbeelden zien uit de jaren twintig (in zwart-wit) en dertig (in kleur), de wederopbouwperiode in de jaren vijftig, het Keizer Karelplein in de jaren zestig, toen het verkeer nog niet werd geregeld door stoplichten maar door agenten, krakers in de jaren zeventig, honderd jaar hoogwater en de vernieuwingen in de 21ste eeuw.
Ook de filmbeelden van de universiteit zullen vaak herkenbaar zijn voor iedereen. Veel Nijmegenaren hebben wel eens een bezoek gebracht aan het Radboudziekenhuis of de faculteit tandheelkunde.
Het belooft dus een uiterst afwisselend programma te worden voor iedereen.

Het filmprogramma Honderd jaar universiteit, honderd jaar stad wordt op 3 april tweemaal vertoond, om 14.00 en om 20.00 uur. Het duurt ruim twee uur.
Kaartjes voor de voorstelling kunt u vanaf 20 maart kopen in het Infocentrum WO2, Ridderstraat 27 te Nijmegen. U kunt daar terecht van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
De kaartjes kosten € 12,00. Pinnen is niet mogelijk, ze zijn alleen verkrijgbaar tegen contante betaling. Digitaal zijn kaartjes verkrijgbaar via de website van De Vereeniging:
www.stadsschouwburgendevereeniging.nl/programma?start=2023-04-03&end=#anchorFilters.
Dan betaalt u wel € 1,25 extra voor administratiekosten.

Volgend jaar bestaat de Radboud Universiteit honderd jaar.

Aan die instelling, de vroegere Katholieke Universiteit, zal dan ook aandacht worden besteed in onze volgende filmvoorstelling. Die is op 3 april 2023 in De Vereeniging.

Mede hierom houden wij ons aanbevolen voor nog onbekend materiaal van universiteit of ziekenhuis. Dat kunnen oude films, video’s of dvd’s of beelden opgenomen met het mobieltje zijn.
We zijn geïnteresseerd in beelden van onderwijs, onderzoek of ziekenzorg in de instelling. Dat geldt natuurlijk ook voor die van gebouwen en terreinen, vroeger verspreid in de stad en later steeds meer geconcentreerd op Heijendaal.
En ter aanvulling van onze collectie denken we bijvoorbeeld ook aan beelden van sport- of studentenverenigingsactiviteiten, voorlichtings- en promotiewerkzaamheden, protest- of kraakacties, festiviteiten, academische activiteiten in de stad of van belangrijke personen die op de universiteit werkzaam waren of zijn.

Wellicht zijn er nog (oud-)werknemers, (oud-)studenten of bezoekers die dit soort bewegend materiaal hebben. Of weet u dat dat nog bij familie, vrienden, kennissen of bedrijven ligt.

Geef ons dan een seintje, hetzij telefonisch (06-13999627) of via e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Wij nemen dan graag contact met u op.

Filmvoorstelling van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld op maandag 25 april in Concertgebouw De Vereeniging

Nu de theaters weer open zijn, kan de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld weer haar jaarlijkse  filmvoorstelling in Concertgebouw De Vereeniging organiseren. De vrijwilligers van de stichting hebben in de afgelopen maanden een aantrekkelijk programma samengesteld.

Bijna iedere keer zorgen de jaarlijkse filmvoorstellingen van de Stichting Nijmegen Blijft in Beeld (SNBIB) voor volle zalen in Concertgebouw De Vereeniging. Hoewel er maar een korte voorbereidingstijd was, bezochten ruim tweeduizend kijkers vorig jaar op 1 november de voorstelling Sjouwen, trouwen en bouwen.
Dit jaar zijn de voorstellingen weer als gebruikelijk in het voorjaar, nl. op maandag 25 april.
Het programma is getiteld Gezicht op Nijmegen en omgeving.
SNBIB vertoont daarin een aantal zelf geproduceerde films en zal er aandacht worden besteed aan de 750-jarige Stevenskerk. Interessant zijn de beelden van enkele verdwenen en nog bestaande ondernemingen.
Maar zoals de titel van de voorstelling al aangeeft, komt ook de regio voldoende aan bod. Beelden uit Berg en Dal, Wijchen en Bergharen completeren het programma.
Het belooft dus weer een afwisselend programma te worden, interessant voor iedereen uit stad en omgeving, oud en jong.

Als gebruikelijk zijn er twee voorstellingen in de grote zaal van De Vereeniging, een om 14.00 uur en een om 20.00 uur. De voorstellingen duren ruim twee uur inclusief pauze.
De zaal is een uur voor aanvang van de voorstelling geopend.
Kaarten voor de voorstelling kosten
€ 10,00. Die kunt u vanaf 11 april kopen in het Infocentrum WO2, Ridderstraat 27 te Nijmegen.
U kunt daar van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur terecht voor kaarten. (pinnen is niet mogelijk)
Digitaal kunt u kaarten kopen via de website van De Vereeniging https://www.stadsschouwburgendevereeniging.nl (+ € 1,75 administratiekosten)
Donateurs van Stichting Nijmegen Blijft in Beeld hebben recht op twee gratis kaartjes. Zij kunnen deze al vanaf maandag 4 april afhalen in het Infocentrum WO2 aan de Ridderstraat.

We gaan weer richting Sinterklaas en Kerstmis. Zit u misschien verlegen om een ​​origineel cadeau?

Dan kunt u denken aan een SNBIB-cadeaubon, die bestaat uit een donateurschap van onze stichting voor één jaar. 
De bon ter waarde van € 15,00 is een prachtig geschenk voor iemand die geïnteresseerd is in Nijmegen en omgeving en op de hoogte wil blijven van de historische filmbeelden die wij maken en verzamelen. Met het donateurschap krijgt de ontvanger tevens twee vrijkaartjes voor de jaarlijkse voorjaarsvoorstelling in Concertgebouw De Vereeniging. De normale toegangsprijs hiervoor is € 12,00 per persoon.

U kunt tijdig aan zo'n cadeaubon komen door telefonisch contact met ons op te nemen via
nummer 06-13999627, of een email te sturen naar 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  .